Brněnským Drakem do Prahy

 

První výlet do civilizace

Určitě si dokážete představit to nadšení, když jsme se dozvěděli to, že pojedeme s panem Toncrem do Prahy. Spousta z Vás asi ví, že náš pan třídní má rád spíše výlety do přírody, než do velkých měst, a proto to nadšení bylo dvojnásobné. Bylo v plánu, že jsme se tam jeli podívat do senátu, na neviditelnou výstavu muzea, divadla a jumpparku. 

Jenže to by nebylo správné dobrodružství, kdyby se něco nepokazilo, a tak když jsme se ve středu dne 22.11. v 7:00 shledali na vlakovém nádraží v Lanškrouně, pan Toncr nám oznámil, že se zrušilo představení Pýcha a předsudek, ale že budeme moct jít na jiné lepší představení s názvem „Rusalka nejen podle Dvořáka”. Okolo deváté hodiny ráno jsme dorazili do Prahy a vydali jsme se směr skautská klubovna, kde jsme se ubytovali, odložili si věci a šli na Valdštejnské náměstí do Senátu Parlamentu ČR . Jako první jsme museli projít kontrolou, kde jsme zjistili, že nikdo z nás nepašuje do Senátu bombu nebo zbraň, protože všichni bez problémů prošli. Dále jsme šli na neviditelnou výstavu, kde nás zavřeli do tmavé místnosti a my jsme hodinu museli poslepu chodit místností a po hmatu poznávat nábytek atd. Když jsme se po hodině konečně dostali ven, vrátili jsme se zpátky tramvají do naší klubovny a tam jsme se převlékli do svátečního oblečení, a přesunuli jsme se mohli do divadla - Ypsilonka. 

Divadlo se nám moc líbilo. Potkali jsme tam známé herce jako např. Jiřího Lábuse, Martina Dejdara nebo Petra Vacka. Po divadle jsme se jeli vyspat, abychom ráno byli čilí a plní energie. Ráno jsme se vydali do jumpparku a velkou výhodu měli ti, co nešli spát až ve 3:30, protože tam nepadali únavou. Po jumpparku nás čekala poslední zastávka na Václavském náměstí, kde nám učitelé dali rozchod a my jsme se šli najíst a nakupovat. Náš výlet jsme ukončili tak, že nám málem ujel vlak, ale nakonec jsme ho stihli a v pořádku dojeli domů.

Spolu s několika dalšími sepsala N. Kusá


Výlet pohledem učitele aneb:

Budova Národního Divadla je jistě krásná,

za rok zkusíme to znovu, to věc je přece jasná“.


Naše exkurze nemohla začít jinak než důkladným poučením o BOZP. Uvedu jen několik nejdůležitějších okruhů:

-přecházení silnice ve skupině přesahující 10 osob

-otevírání dveří za jízdy u souprav s datem výroby před rokem 1987

-oprávněné použití bezpečnostní brzdy vlakové soupravy a vymáhání pokut

-bezpečný pohyb v kolejišti

-podoba a bezpečnostní profily nejznámějších pražských kapsářů

-aspekty zdravení starších osob při pohybu ve městech nad 100 tisíc obyvatel

-konzumní společnost aneb pohyb a nakupování v nákupních centrech

-zásady zdravé výživy aneb obsah škodlivin ve slazených nápojích a hamburgerech

-jak se neoblékat do Národního divadla

Jako největší oříšek se při přípravě ukázal nákup skupinové jízdenky na vlak.                 

Mnoho různých informací od různých kompetentních lidí. Nová, lepší podoba stránek ČD. Asi pět telefonátů, 65 minut strávených u počítače a nakonec varování, že 9 minut na přestup asi nebude stačit, protože, jak jsme se dozvěděli od průvodčího, vlak z Lanškrouna v 7:12 není přípojový. Vzpomněl jsem na ZŠ a na pocity pýchy na nejhustější železniční síť ve střední Evropě.

Jsme v Praze. Devítkou ke klubovně, odložit věci, rychle k Senátu. Zpoždění 15 minut. Všichni v klidu. Počkají. Prohlídka. Málem oběd. Přesun na Karlovo náměstí. Chvilka klidu na kafe. Relax ve tmě. Přednáška průvodce o otevírání třetího oka. Osahávání soch.

Převléknutí v klubovně. Divadlo Ypsilonka. Rusalka, kde je vše možné i holý zadek Jiřího Lábuse. Spánek.

Spousta skákání v jumpparku. Jedno lehké zranění. Rozchod na Václaváku. Tady je třeba podat vysvětlení, že se o skutečný rozchod nejedná, protože jsme si s kolegyní vzniklých 8 skupinek studentů rozdělili a promyšlenými přesuny po centru Prahy je neustále měli pod kontrolou.

Potom se vše trochu zrychlilo a my vlak stihli úplně přesně. Vlastně jsme byli na nástupišti dřív o 10 minut, protože vlak měl 10 minut zpoždění, přestože jel z Prahy. To jsme kvitovali s povděkem až do Pardubic, kde nám bylo oznámeno, že jsme nabrali dalších 5 minut a dispečer odmítl požadavek skupiny, aby přípoj do Lanškrouna počkal.  To se ukázalo jako mylná informace, protože přípoj byl na nástupišti. Dozvěděli jsme se, že ne kvůli nám, ale z důvodů průjezdu Pendolina.

Prostě pohádka. Navzdory všem škarohlídům zase všechno dobře dopadlo.

Ivo Toncr