Celonárodní soutěž Bobřík informatiky 2023

 


 

Bobřík informatiky je předmětová soutěž, podporovaná Ministerstvem školství. Klade si za cíl seznamovat žáky a jejich učitele s tím, co to jsou informatické otázky a problémy, a že informatika není totéž co ovládání počítače.

Soutěží se v pěti věkových kategoriích od 3. ročníku ZŠ po maturitní třídy. Soutěžící odpovídají na otázky z oblasti informatického myšlení, algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů a digitální gramotnosti. Letošní ročník přinesl změnu v rozložení kategorií dle věku - posun o rok níže. Nově se tedy v nejstarší kategorii utkali všichni žáci od druhého ročníku střední školy / sexty až po maturanty. 

V kategorii kadet (sekunda a tercie) žáci letos řešili například následující problém (správné řešení je na konci tohoto článku):



Národní kolo letos proběhlo během dvou týdnů v listopadu a za naši školu se ho zúčastnilo celkem 173 žáků. Povinně všichni žáci primy až kvinty a 1. ročníku, dobrovolně žáci ostatních tříd. Soutěžit mohli i v nejvyšší kategorii (senior), což pravidla umožňují, a pokusit se probojovat do prezenčního ústředního kola, které se organizuje právě jen pro kategorii senior a které proběhne na přelomu ledna a února 2024.


V tabulce jsou uvedeni první tři místa v každé kategorii. Maximální možný bodový zisk byl 192 bodů, pro úspěšné vyřešení a ulovení Bobříka informatiky bylo potřeba mít alespoň 120 bodů.

Do prezenčního ústředního kola byli nominování čtyři naši žáci: 
Lukáš Marek (sexta),
Tomáš Zpěvák (sexta),
Lucie Flídrová (oktáva),
Václav Semerád (oktáva).

Naše statistiky soutěže jsme rozšířili o porovnání jednotlivých tříd.






Správné řešení úkolu: