Sexta v Kutné Hoře

 V úterý 18.6. jsme se vypravili do Kutné Hory, abychom navštívili proslulý chrám sv. Barbory a prohlédli si zdejší stříbrné doly. Naštěstí žádný vlak neměl výrazné zpoždění, a tak jsme bez komplikací dorazili na hlavní nádraží v Kutné Hoře. 

Odtud jsme se pěšky vydali do centra a cestou jsme obdivovali další krásy tohoto hornického města. Podél jezuitské koleje, v současné době sloužící jako galerie, jsme vystoupali až k samotnému chrámu sv. Barbory, který jsme si posléze individuálně prohlédli. Tento chrám v pozdně gotickém slohu zapsaný na Seznam světového dědictví UNESCO je unikátní především svým klenebním systémem z 16. století a výzdobou, která rozhodně vzbuzuje údiv. 

Následně jsme se rozutekli po celém městě na oběd a za dalšími taji města. Odpoledne jsme se (naštěstí všichni a zdraví) shledali před Hrádkem, kde nás čekala prohlídka středověkých stříbrných dolů. 

Po krátkém úvodu do historie těžby stříbra na Kutnohorsku jsme úspěšně absolvovali zkoušku odvahy (test klaustrofobie). Pak nezbývalo nic jiného než obléknout bílé perkytle, nasadit helmy a spolu s průvodkyněmi se vydat do samotných dolů. Ačkoliv byly temné štoly v některých místech úzké a/nebo nízké, bez jakékoliv újmy jsme všichni vyšli opět na světlo světa. Na povrchu jsme si ještě prohlédli repliku havířské osady a mincovny. Nakonec jsme se rozloučili s paní průvodkyní a vydali se na nádraží. Vlak jsme stihli s rezervou a domů jsme dorazili plni nových zážitků a poznatků. 

Děkujeme učitelskému doprovodu za organizaci a doufáme, že si výlet užili alespoň stejně jako my.

Za 6.A Viktorie Voglová