Zájezd do Švýcarska


Na cestu jsme se vydali dne 2. 6. 2024 ve večerních hodinách. Cesta probíhala hladce, a tak jsme už v 8 ráno mohli objevovat zákoutí historické Kostnice. Po krátké cestě, během které jsme překročili hranice do Švýcarska, jsme navštívili největší říční vodopády - Rýnské vodopády. Naštěstí nikdo do rozbouřených vodopádů nespadl a jediné co padalo, byly naše brady. Od impozantních vodopádů jsme se přesunuli do malebné vesničky Flüelli-Ranft, kde na nás čekalo ubytování a večeře. 

Druhý den jsme navštívili jednu z nejkrásnějších vesniček Švýcarska - Lauterbrunnen. Vesnička se nachází v hlubokém údolí obklopeném vysokými horami, ze kterých padalo mnoho vodopádů. Odpolední program probíhal v Luzernu. Zde jsme se prošli po Kapličkovém mostě a viděli Lví památník. Následoval rozchod, který mnozí využili k prozkoumání místních kaváren. 

Následující den jsme se rozloučili s ubytováním v horách a vyrazili do hlavního města Bernu. Ve městě jsme nemohli vynechat jeho symbol - medvědy v medvědím příkopu. Třešničkou na dortu se stala návštěva čokoládovny s neomezenou degustací a sýrárna. Velmi kultovním zážitkem byl český audioguide v podobě kravičky Třešničky, která nás provedla výrobou sýra. Den jsme zakončili u Ženevského jezera v Montreaux. Odvážní jedinci využili možnost zchlazení se v jezeře. Na přespání jsme přejeli hranice do Francie. 

Poslední den na nás čekala Ženeva. Dopoledne jsme strávili v muzeu pro jaderný výzkum - CERNU. Do centra nás zavezla tramvaj. Prošli jsme středem města a zúčastnili se plavby po Ženevském jezeře. Večer už nás čekal autobus a dlouhá cesta domů. Do Lanškrouna jsme zdárně dojeli po šestnácti hodinách. 

Za skvělý výlet děkujeme CK Mondial, průvodci Michalovi, pánům řidičům a učitelům. 



Rita Smoláková

septima